Dlaczego to robimy

Wiemy, że nie jesteśmy w stanie uratować całego świata, ale wierzymy, że nawet najmniejszy krok w dobrym kierunku ma sens. Może być to zarówno zaangażowanie w zrównoważone rolnictwo, jak i promowanie zdrowej żywności czy aktywnego trybu życia. Ważne, że dzięki temu pomagamy uczynić świat choć trochę lepszym miejscem.

Wszystko zaczęło się z miłości do Bornholmu

Urodziliśmy się i wychowaliśmy na Bornholmie – małej wyspie, którą kochamy z całego serca i właśnie dlatego zrobimy wszystko, żeby zachować jej piękno dla przyszłych pokoleń mieszkańców i turystów.

öSkyr został założony w 2013 roku przez dwóch młodych ludzi pochodzących z Bornholmu - Madsa i Jonasa. Zauważyli wtedy, że pomimo najlepszego mleka oraz utalentowanych i doświadczonych pracowników, lokalna mleczarnia produkująca jogurt nie jest w stanie konkurować z producentami coraz popularniejszego skyru.

Mads i Jonas byli przekonani, że mobilizując najzdolniejszych lokalnych ekspertów (Kadeau i St. Clemens) znajdą lepsze zastosowanie dla pysznego mleka z Bornholmu. Nawet lokalni artyści (malunki na opakowaniach stworzyła Lene Degett) zaangażowali się, aby pomóc lokalnej społeczności z małej wyspy zmagającej się z wyzwaniami globalizacji.

Po niespełna roku pracy, udało się opracować öSkyr, który jest nie tylko ekologiczny, ale zawiera także najwięcej białka z wszystkich dostępnych skyrów. Dzięki temu idealnie wpisuje się w aktywny i zdrowy styl życia.

“Bornholm - The Bright Green Island”

Większość Duńczyków, a także turystów z całego świata, uważa że Bornholm jest najpiękniejszym i najbardziej czystym i nietkniętym miejscem w całej Danii. Podobną sławą cieszy się wyjątkowe jedzenie od małych producentów korzystających z czystej wody i nieskażonej gleby.

Aby zachować to, co na wyspie najlepsze, mieszkańcy Bornholmu podjęli inicjatywę “Bornholm - The Bright Green Island”. Jej celem jest całkowite zredukowanie emisji dwutlenku węgla do 2025 roku i uczynienie lokalnej społeczności w pełni neutralną dla środowiska.

öSkyr chce pomóc w realizacji tej wizji poprzez produkcję ekologicznego skyru i wspieranie przejścia konwencjonalnych gospodarstw na metody rolnictwa ekologicznego.

Zobacz film o Bornholmie 2025

Jak dotarliśmy do Polski

Zawsze fascynowała mnie Skandynawia, jej piękna przyroda oraz charakterystyczny styl życia mieszkańców tego regionu. Jednak moje miejsce jest w Polsce, gdzie chcę mieszkać i budować przyszłość. öSkyr to dla mnie połączenie tych dwóch rzeczy poprzez propagowanie zdrowego i aktywnego stylu życia w harmonii z naturą.

Robert spędził prawie dwa lata w Skandynawii, głównie w Danii, gdzie został miłośnikiem skyru i zaprzyjaźnił się z Jonasem, z którym pracował w jednej firmie. Kiedy Jonas postanowił w pełni poświęcić się rozwijaniu öSkyr, Robert pilnie mu się przyglądał i kibicował.

Rok po pojawieniu się öSkyr w pierwszych sklepach, Robert postanowił wrócić do Polski i zabrać ze sobą coś, co było dla niego Skandynawią zamkniętą w kubeczku. W taki sposób öSkyr zyskał trzeciego wspólnika i pojawił się w kraju po drugiej stronie Bałtyku. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, napisz do Roberta na poniższy adres: robert@oskyr.pl

Bornholm to mała wyspa i jej możliwości są ograniczone. Zasoby ekologicznego mleka nie wystarczą na zaspokojenie potrzeb nawet 0,1% polskiego rynku. Dlatego pewnego dnia zaczniemy kupować mleko w naszym kraju wspierając rozwój lokalnego ekologicznego rolnictwa. Na razie öSkyr rozpoczyna swoją działalność w Polsce, w związku z czym mamy jeszcze czas na znalezienie najlepszego mleka w kraju.

Dlaczego możesz nam zaufać

Nie spodziewaliśmy się, że tak wiele wyzwań może czekać na mały startup, jakim jest öSkyr. Mimo wszystko, pierwszy rok przyniósł nam dużo małych sukcesów i apetyt na jeszcze więcej. Poniżej nasze pierwsze nagrody i wzmianki w mediach, z których jesteśmy dumni.

Wzmianki w polskich mediach

Wzmianki w duńskich mediach

Okologi and Erherv TV 2 / Bornholm Vink

Wyróżnienia i nagrody

Dea Enterprenorskab Bornholm