Jak powstaje öSkyr

Kochamy prostotę skyru, tradycyjnego i pożywnego produktu, naturalnie bogatego w białko i wapń, a jednocześnie beztłuszczowego. Obiecaliśmy sobie, że nigdy nie zepsujemy pierwotnej receptury sztucznymi lub zbędnymi dodatkami. Sposób wytwarzania naszego jogurtu jest prosty i przejrzysty, tak samo jak lista składników, którym możesz zaufać.

Zapomniany przysmak

Skyr jest znany w Skandynawii już od ponad tysiąca lat. Jego receptura zaginęła jednak wraz z późnym średniowieczem, kiedy to świat wikingów został pochłonięty przez rozszerzający się główny nurt kultury europejskiej.
Na szczęście, skyr przetrwał na Islandii, wyspie na tyle odległej, aby zachować swoje pradawne tradycje, jednak zbyt małej aby je spopularyzować w Europie.

Renesans skyru rozpoczął się w 2007 roku w Danii, kiedy to na fali rosnącej popularności tzw. New Nordic Cuisine pierwsza mleczarnia pozyskała oryginalny islandzki przepis.

Zainteresowanie skyrem stopniowo wzrastało zarówno w Danii, jak i w Norwegii, Szwecji i Finlandii, w wyniku czego skyr został okrzyknięty najpierw największym odkryciem, a wkrótce potem najmodniejszym produktem żywnościowym w Skandynawii.

Obecnie międzynarodowa kariera skyru nabiera tempa. W 2014 roku skyr pojawił się w Szwajcarii, w 2015 roku w Anglii, Holandii i Niemczech. A teraz zawitał do Polski.

Jak powstaje nasz öSkyr

Odpowiedź na to pytanie jest prosta i nie zmieniła się specjalnie przez te wszystkie lata. Skoro skyr jest tak naturalnie pyszny i pożywny, to po co to zmieniać. A dzięki naszej pasji i doświadczeniu, możemy być pewni, że nasz skyr jest najlepszy.

  1. Na każdy kilogram naszego öSkyr przypada 4 kg pysznego ekologicznego mleka z Bornholmu. To cztery razy więcej mleka niż w zwykłym jogurcie.
  2. Odfiltrowujemy tłuszcz i pasteryzujemy mleko, ale nie homogenizujemy go.
  3. Dodajemy specjalne kultury bakterii skyr* i pozwalamy im się rozwijać.
  4. Na koniec odcedzamy serwatkę (zawierającą dużo laktozy), tworząc delikatną i kremową konsystencję naszego jogurtu.
  5. Aby otrzymać pyszne i prawdziwe smaki naszych skyrów, używamy wyłącznie dżemów, które powstają z ekologicznych owoców.

* Bakterie skyr to te same bakterie, których Islandczycy używali przez stulecia, a które obecnie są chronione prawnie i sprzedawane na licencji innym mleczarniom.

Sztuka i rzemiosło

Współpracujemy z najlepszymi mistrzami kulinarnymi oraz ekspertami żywieniowymi z Bornholmu, aby nasze produkty były jak najlepsze. Sekret öSkyr tkwi w ekologicznych składnikach oraz autorskiej recepturze opartej na najstarszych skandynawskich tradycjach.

  • Kadeu

    restauracja Kadeau

    gwarantuje wyjątkowy smak i konsystencję

    Kadeau to bornholmska restauracja typu gourmet, która czerpie inspiracje z lokalnych składników i skandynawskiej kuchni. Wyjątkowa pasja i dbałość o każdy detal doprowadziły szefów jej kuchni do wyróżnienia gwiazdką Michelin.

    Zobacz film
  • St. Clemens

    mleczarnia St. Clemens

    gwarantuje to co najlepsze w ekologicznym mleku

    St. Clemens to jedyna mleczarnia na świecie, która dwukrotnie zwyciężyła w konkursie World Cheese Championships. Specjaliści pracujący w St. Clemens twierdzą, że to dzięki wyjątkowemu mleku pochodzącemu od bornholmskich krów.

    Zobacz nagrody

Dlaczego możesz zaufać naszym produktom

Chcemy wrócić do korzeni i tworzyć prawdziwie proste jedzenie. Chcemy być również pewni, że nasza żywność jest bezpieczna dla ludzi i środowiska. Wierzymy, że właśnie takie powinno być dobre jedzenie. I mamy dowody na to, że nie tylko my tak myślimy.

  • “Dziurka od klucza”
    zdrowy produkt
    (Skandynawia)

    Wspólny symbol służący identyfikacji zdrowych produktów spożywczych przyznawany przez Radę Ministrów Rolnictwa Danii, Islandii, Norwegii i Szwecji.

  • “Euroliść”
    produkt ekologiczny
    (certyfikat UE)

    Potwierdza, że nasze produkty są wytwarzane zgodnie z wymogami prawodawstwa Unii Europejskiej dotyczącego rolnictwa ekologicznego.

  • “Ø”
    produkt ekologiczny
    (duński certyfikat)

    Potwierdza, że nasze produktu spełniają ekologiczne normy określane przez Duński Urząd Weterynarii i Żywności.