Przepisy z öSkyr

Zobacz jakie przepisy z öSkyr przygotowali dla Ciebie nasi zaprzyjaźnieni eksperci kulinarni i dietetycy. Dzięki nim możemy powiedzieć, że öSkyr to najsmaczniejszy zdrowy posiłek dla aktywnych.

kadeau

Kadeau

Nicolai Nørregaard jest szefem kuchni w Kadeau, bornholmskiej restauracji typu gourmet wyróżnionej gwiazdką Michelin. To właśnie Nicolai i jego zespół odpowiada za recepturę naszych produktów. Zobacz jakie przepisy pozwolą Ci w pełni wydobyć potencjał smaku öSkyr.

Smażone warzywa z öSkyr

Smażone warzywa z öSkyr

Obrać buraczki i pokroić w słupki. Obrać cebulę i pokroić w ćwiartki – smażyć na dużym ogniu do zarumienienia przekładać na powierzchni cięcia. Podzielić na mniejsze kawałki.

Pory gotować w lekko osolonej wodzie – wyjąć je z powierzchni wody i pokroić na mniejsze kawałki.

Liście kapusty oddzielić od siebie i smażyć aż będą miały ciemniejszy kolor. Posiekać miętę, i kolendrę, wymieszać z miodem, i skyrem oraz zmielonym imbirem i skórką cytryny – doprawić solą i sokiem z cytryny.

Uprażyć ziarna słonecznika w oleju i z odrobiną soli.

Delikatnie połączyć składniki i serwować do stołu.

Domowa granola – zapiekane płatki owsiane z jagodami, miodem i orzechami

Domowa granola – zapiekane płatki owsiane z jagodami, miodem i orzechami

Wymieszać wszystkie składniki z części pierwszej w garnku. Gotować delikatnie przez 4 minuty, aż cukier się rozpuści.

Połamać czekoladę na małe kawałki. Piec czekoladę w piecu w temperaturze 125 stopni, aż pojawi się jasnobrązowy kolor. Po ostygnięciu, pokroić upieczone kostki czekolady na jeszcze mniejsze kawałki.

Wymieszkać wszystkie składniki z części trzeciej. Dodać syrop z części pierwszej, do reszty składników podczas miksowania. Miksować całość, do momentu kiedy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane i będą wilgotne. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni, mieszając w międzyczasie, do momentu uzyskania złotego koloru. Pozwolić następnie granoli ostygnąć około 1 godziny.

Wystudzoną granolę pokruszyć i wymieszać z kawałkami czekolady z części 2.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Posyp dekorując Twój öSkyr i ciesz się smakiem domowej granoli!

Tradycyjne duńskie ciasteczka

Tradycyjne duńskie ciasteczka

Wymieszać mąkę proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier brązowy. Pokroić masło w drobną kostkę i zagnieść je. Połączyć mleko, jajko, wanilię i cytrynową skórkę, dodać do ciasta i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części i uformować wałek o średnicy 1,5 cm, i pokroić je na plastry o szerokości 1,5 cm. Następnie rozwałkować plastry na kulki i piec w 170 stopniach przez 10 minut. Po 10 minutach wyłożyć ciasteczka z piekarnika, przekroić je na pół ostrym nożem i piec przez kolejne 3 minuty.

Pozwolić im wystygnąć.

Najlepiej smakują z pitnym öSkyr.

Michelle Kristensen

Michelle Kristensen

For the best possible products, we work together with the brightest foodies and nutritional experts from Bornholm. Kadeau is a gourmet restaurant, currently awarded with one Michelin star, inspired by Bornholm specialities and Danish ingredients.

Gruszkowo-bananowy öSkyr (dla 4 osób)

Gruszkowo-bananowy öSkyr (dla 4 osób)

Ten skyr nie zawiera rafinowanego cukru, tak jak większość owocowych jogurtów kupowanych w supermarketach. Twoje dzieci będą go kochać. Dodaj na wierzch ich ulubioną granolę (przepisy poniżej) .

Wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania jednorodnej masy. Przechowywać do 2 dni. Udekorować wcześniej przygotowaną granolą z przepisu öSkyr.

Czekoladowa granola (15 porcji)

  Czekoladowa granola (15 porcji)

Wymieszać wszystkie składniki sosu, aż do uzyskania jednorodnej masy.

Dodać pozostałe składniki, gotowy farsz wyłożyć na całej szerokości blaszki do pieczenia.

Piec w piecu o temperaturze 150 stopni przez 45-60 minut. Podczas pieczenia mieszać granolę co 15 minut.

Całkowicie schłodzić i przechowywać w suchym miejscu.

Najlepiej smakuje z öSkyr i świeżymi owocami na śniadanie albo podwieczorek każdego dnia.

Tropikalna granola (20 porcji)

Tropikalna granola (20 porcji)

Wymieszać wszystkie składniki sosu blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodać pozostałe składniki, gotowy farsz wyłożyć na całej szerokości blaszki do pieczenia.

Piec w piecu o temperaturze 150 stopni przez 60-70 minut. Podczas pieczenia mieszać granolę co 15 minut. Kiedy uzyska brązowy kolor i chrupką skorupkę – jest gotowa.

Całkowicie schłodzić i przechowywać w suchym miejscu.

Najlepiej smakuje z öSkyr i świeżymi owocami na śniadanie albo podwieczorek każdego dnia.