Super jogurt

Wiele firm reklamuje swoje produkty jako naturalne i zdrowe, jednak nie wszyscy spełniają dane obietnice. My ściśle przestrzegamy regulacji i ograniczeń, otrzymaliśmy certyfikaty i wyróżnienia, w związku z czym możemy się głośno chwalić - stworzyliśmy super jogurt i jesteśmy z tego dumni.

3 razy więcej białka

öSkyr ma naturalnie wysoką zawartość białka - aż do 13g na 100g, czyli trzy razy więcej niż w zwykłym jogurcie. Zależy nam na dużej ilości białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, jest potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości w każdym wieku.

Źródło wapnia

öSkyr to naturalne źródło wapnia (aż do 144 mg na 100g) które może skutecznie zastępować bogate w wapń jogurty wzmacniane mlekiem w proszku. Wapń jest potrzebny w każdym wieku do utrzymania zdrowych kości i zębów, szczególnie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu mięśni i enzymów trawiennych oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

50% mniej cukru

öSkyr Naturalny ma niską zawartość cukrów, zawiera wyłącznie naturalnie występującą w mleku laktozę (3g na 100g). Inne smaki, do których dodajemy owoce zawierają naturalnie występujące w nich cukry oraz odrobinę ekologicznego cukru trzcinowego (ok. 4g na 100g). W obu przypadkach zawartość cukrów jest obniżona o prawie 50% w stosunku to zwykłych jogurtów.

50% mniej laktozy

Konsumpcja żywności o obniżonej zawartości laktozy może pomagać obniżyć dyskomfort wynikający ze spożycia laktozy przez osoby z nietolerancją tej substancji. öSkyr ma nie więcej niż 3g laktozy na 100g, czyli prawie 50% mniej niż w zwykłych jogurtach dzięki odfiltrowaniu serwatki, która zawiera większość laktozy. Zdecydowana większość dorosłych z nietolerancją może spożywać do 12g laktozy w pojedynczej dawce jednak nie można wskazać jednej wartości granicznej ze względu na znaczne różnice w tolerowanej dawce u poszczególnych osób.

Bez tłuszczu

öSkyr jest beztłuszczowy (0,2% to ilość pomijalna) i ma bardzo niską zawartość soli (nie więcej jak 90mg na 100g). Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, natomiast ograniczenie spożywania sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Ekologiczne składniki

Cały łańcuch dostaw produktów jakich używamy, a także nasz sposób produkcji spełniają restrykcyjne warunki wymagane do otrzymania europejskich i duńskich certyfikatów przyznawanych produktom ekologicznym.

Rekomendowany przez dietetyków

öSkyr otrzymał certyfikat "Zdrowy wybór” - charakterystyczny zielony symbol dziurki od klucza (“The Green Keyhole”), ktory pomaga konsumentom w Danii, Islandii, Norwegii i Szwecji wybierać zdrowe produkty. Skyr jest polecany przez trenerów personalnych oraz popularny wśród sportowców w całej Skandynawii, głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Nasz öSkyr zdobył uznanie Michelle Kristensen.

Smak z gwiazdką Michelin

Doskonały smak i konsystencję, oraz najwyższą jakość składników gwarantują nasi przyjaciele z Kadeau, bornholmskiej restauracji typu gourmet, która czerpie inspiracje z lokalnych składników i skandynawskiej kuchni. Kadeau została m.in wyróżniona gwiazdką przewodnika Michelin.

Żywe kultury bakterii skyr

öSkyr zawiera unikalne kultury bakterii skyr, które są od wieków używane przez Islandczyków. Korzystamy tylko z oryginalnych i prawnie chronionych szczepów. Te bakterie są podobne do zwykłych bakterii jogurtowych, żywią się zawartą w mleku lakozą i przekształcają ją w kwas mlekowy dający przyjemny, kwaskowaty smak. Nie możemy jednak powiedzieć, że żywe kultury bakterii w skyrze poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy, tak jak inne bakterie w jogurcie lub mleku fermentowanym, ani że bakterie te są priobiotykami. Jak do tej pory nie przeprowadzono testów klinicznych, które pozwoliły by na używanie takich określeń w reklamie.

Bez dodatków i konserwantów

Używamy tylko tego, co konieczne. Nie zmieniamy sztucznie smaku, konsystencji lub wartości odżywczych. Używamy jedynie pektyny, naturalnej owocowej substancji zagęszczającej, służącej nam do zagęszczania naszych dżemów w skyrach owocowych. Jeżeli öSkyr jest naturalnie lepszy, to po co to zmieniać!

Bez glutenu

Zachowujemy szczególną ostrożność, aby zagwarantować, że nasz proces produkcyjny jest czysty i bezpieczny. Żadne inne alergeny, niż te, które naturalnie występują w mleku, nie dostają się do naszych produktów

Sycąca przekąska

Wysoka zawartość białka w öSkyr zwiększa uczucie sytości, co czyni go idealną przekąską między posiłkami lub zaraz po treningu. Zwłaszcza, że do każdego kubeczka öSkyr dodana jest wygodna łyżeczka. Nie możemy jednak zapewnić, że öSkyr wspiera właściwe utrzymanie masy ciała, ponieważ jest to zależne od zbyt wielu czynników, takich jak indywidualna dieta, poziom aktywności fizycznej i wiele innych.

Z Bornholmu

Bornholm ściąga do siebie miłośników nietkniętej przyrody oraz wyjątkowego jedzenia. To właśnie na tej małej wyspie powstał öSkyr, będący wynikiem pracy najlepszych ekspertów kulinarnych i lokalnych rolników.

Dobro zwierząt

Znamy naszych dostawców i wiemy, że traktują dobrze swoje krowy, które mają dostęp do świeżej trawy w czasie lata oraz ekologicznej paszy zimą. Jest to dla nas bardzo ważne i wierzymy, że krowy odwdzięczają się produkując najlepsze mleko.

Zrównoważone rolnictwo

Nasze składniki pochodzą z ekologicznych gospodarstw, które wykorzystują naturalne procesy i wspomagają różnorodność biologiczną. Chcemy, aby coraz więcej gospodarstw korzystało z ekologicznych metod produkcji.

Zaangażowanie

Od zawsze naszym marzeniem było to, aby mieć wpływ na otaczający nas świat. Dlatego zdecydowaliśmy się przekazywać 5% naszych zysków na inicjatywy społeczne promujące zdrowy i aktywny tryb życia oraz na rozwój zrównoważonego rolnictwa.

Sport zaczyna się od “s”, skyr też

Ludzie od zawsze korzystali z dobrodziejstw natury. Nie widzimy powodu, aby to zmieniać. öSkyr zawiera mnóstwo naturalnego białka pochodzącego z ekologicznego mleka i nie jest wzmacniany żadnymi dodatkami. W związku z tym charakterystyczny słodko-kwaskowaty smak jest naturalny, niemaskowany zbędnym cukrem. Wierzymy, że Twój organizm potrzebuje właśnie takich prostych i ekologicznych produktów, a nie wysokoprzetworzonych zamienników.

Teraz, przy 20g białka w każdym kubeczku öSkyr Naturalnego, masz lepszą alternatywę dla proszków i koncentratów. Skyr jest bardzo bogaty w białko, a przy tym ma mniej kalorii niż podobne produkty. Do każdego kubeczka dodajemy małą łyżeczkę, abyś mógł go zjeść tam gdzie chcesz. Co więcej, öSkyr powstaje z ekologicznych składników, więc masz pewność, że Twój zdrowy styl życia jest naprawdę zdrowy!

Zawartość białka na 100 kcal

odżywki białkowe
24.3 g
24,3g białka na 100 kcal (87g białka i 358 kcal na 100g)
öSkyr Naturalny
19 g
19,0g białka na 100 kcal (13g białka i 69 kcal na 100g)
öSkyr Rabarbarowy
13.9 g
13,9g białka na 100 kcal (11g białka i 79 kcal na 100g)
öSkyr Jabłkowy
13.4 g
13,4g białka na 100 kcal (11g białka i 82 kcal na 100g)
batony proteinowe
9.2 g
9,2g białka na 100 kcal (33g białka i 335 kcal na 100g)
jogurty naturalne
5.7 g
5,7g białka na 100 kcal (4,5g białka i 79 kcal na 100g)
batony energetyczne
5.2 g
5,2g białka na 100 kcal (24g białka i 453 kcal na 100g)
jogurty smakowe
2.7 g
3,0g białka na 100 kcal (3,6g białka i 120 kcal na 100g)
naturalne batony
2.4 g
2,4g białka na 100 kcal (9,6g białka i 405 kcal na 100g)

* Na podstawie 54 produktów dostępnych w Polsce w czerwcu 2015.

öSkyr znaczy ekologiczny skyr

Rolnictwo ekologiczne to system rolniczy, który ma na celu dostarczenie konsumentowi świeżego, smacznego i autentycznego jedzenia wyprodukowanego z poszanowaniem naturalnego cyklu życia.

Kupując produkty oznaczone certyfikatem żywności ekologicznej można mieć pewność, że zostały wyprodukowane według ścisłych zasad, mających na celu poszanowanie środowiska i dobrostanu zwierząt:

  • Produkcja odbywa się z poszanowaniem natury. Większość zasobów zużytych w produkcji jest wytwarzana lokalnie w gospodarstwie.
  • Zwierzęta pasą się na wolnym wybiegu i są traktowane w sposób uwzględniający ich komfort i uczucia.
  • Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) są zabronione.
  • Stosowanie pestycydów, nawozów i antybiotyków jest ściśle ograniczone.
  • Stosowanie dodatków i substancji wspomagających przetwarzanie żywności jest ściśle ograniczone.
  • Wszystkie ekologiczne gospodarstwa i producenci poddawani są przynajmniej raz w roku dokładnej kontroli.